Ce este cloud computing-ul?

What-is-cloud-computing

Cloud computing-ul este o metafora care se refera la grupuri de servere conectate in permanenta la Internet si care permit stocarea centralizata a datelor si acces online la serviciile si resursele serverelor.

Evolutia tehnologiei computationale in era Internetului este un lucru ciudat si remarcabil in acelasi timp. In timp ce stai la calculator urmarind un clip pe Youtube sau navigand pe Internet, in realitate te conectezi la puterea computationala colectiva a sute de mii de computere, care iti servesc aceste informatii din zone si regiuni de pe tot mapamondul. E ca si cum ai avea la dispozitie un supercomputer, totul multumita Internetului.

Acest fenomen este ceea ce numim ”cloud computing”. In prezent citim stirile, ascultam muzica, facem cumparaturi si urmarim filme si ne stocam fisierele pe Internet. Unii dintre noi locuiesc in orase unde aproape fiecare muzeu, banca sau institutie guvernamentala are un website. Rezultatul final? Petrecem mai putin timp la cozi sau la telefon, intrucat aceste site-uri ne ofera informatiile de care avem nevoie si ne inlesnesc operatiuni precum plata facturilor si a impozitelor, achizitionarea de produse si servicii sau efectuarea de rezervari online. Rezolvand multe din sarcinile noastre zilnice online, castigam timp pe care il putem petrece facand ceea ce ne place si ne imbunatatim viata reala.

Cloud computing-ul ne aduce si alte beneficii. Nu prea demult, multi dintre noi ne ingrijoram ca ne putem pierde documentele, pozele sau fisierele stocate in calculatoare, in cazul in care computerele noastre ar fi virusate sau ar suferi o defectiune tehnica. Astazi, datele noastre pot migra dincolo de granitele computerului personal. In schimb, mutam datele noastre in ”cloud”. Acest lucru inseamna in esenta ca avem posibilitatea sa copiem fisierele noastre intr-o mare retea online care le va pastra in siguranta indiferent ce s-ar intampla cu computerul nostru. Daca incarci pozele, fisierele importante si documentele la care muncesti in cloud, poti scapa laptop-ul de la etajul 10 si nu iti vei pierde niciodata munca, pentru ca toate fisierele tale se afla in siguranta in cloud. Toate datele tale (pe care le-ai pierde fara a le copia online) vor sta in siguranta pe Internet, putand fi accesate oricand, de la orice computer conectat la Internet, de oriunde de pe glob.

 

 

 


Fatal error: Call to undefined function twentyfourteen_post_nav() in /home/starnet/public_html/wp-content/themes/Star_Net/single-news.php on line 38